A szurokfű, más néven közönséges szurokfű vagy vadmajoránna (Origanum vulgare) az árvacsalánfélék
(Lamiaceae) családjának szurokfű (Origanum) nemzetségébe tartozó fűszer- és gyógynövényfaj, amelyet latin nevéből
oregánónak is neveznek.
Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal
és rozmaringgal kombinálva). Sajátságos íze van, mely a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is
gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.
A szurokfű 30–80 cm-t is elérő, aromás illatú, félcserje jellegű évelő növény. Szára gazdagon elágazó, négyélű;
keresztben átellenes állású levelei tojásdadok, szőrösek. Kétcimpájú, apró, bíborszínű, ajakos virágai hosszú
kocsányon, a levél hónaljából kifejlődő tálörvekből fejlődnek ki.
Magjait március végén vetik, hogy a növények kellőképpen ki tudjanak fejlődni. Másik szaporítási módja a tőosztás: a
fűszerkertben március-áprilisi vagy őszi tőosztással lehetséges a szükséges tőmennyiséget biztosítani. Júniusban a
hajtásai dugványozhatók. Leveles hajtásai folyamatosan szedhetők.
Közkedvelt fűszer- és
gyógynövény. Különösen a
török, palesztin, arab, szír, portugál és dél-amerikai konyhák kedvence, de
egész Európában elterjedt, és ma már az olasz konyha ételeit sem lehet
elképzelni nélküle. Gyakran használják paradicsommártás ízesítéséhez,
grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A frissen szedett leveleket
salátákhoz adják. Virágzó hajtásait vágva vagy morzsolva árusítják.
Nemcsak az olaszos fogásokhoz, de különféle egyéb levesekhez,
töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez,
pástétomokhoz, mártásokhoz is használják.
A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Karvakrollt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és
gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2–
5%-ban tartalmazhatja, olaja az oregánóolaj pedig 40–70%-ban. A legjobb minőségű olajok akár 85%-ban is
tartalmazhatják a karvakrollt, de ez függ a lepárlás módjától. A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát
főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.
Sóska / ParéjlórumParéjlórom néven is ismert növény.30-50 cm magas, ovális levelei csomóban nőnek, két oldalt a nyél mellett, kis csúcsokat alkotva be..
RozmaringÖrökzöld félcserje. Virágai végállásúak, ajakosak, erősen kiemelkedő fellevelekkel. Színei a világoskéktől a liláig,
sokféle árnyalatban meg..
BazsalikomEgyéves növény. Karószerű főgyökere számos oldalgyökérre ágazik. Nem hatol mélyre, de dús elágazódásával
viszonylag nagy talajréteget sző á..
CitromfűÉvelő növényMagassága elérheti a 150 cm-t. Levelei tojásdad alakúak, enyhén csipkézettek, fűrészesek, citromillatúak. A levelek a
négyélű szá..
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési nyilatkozat.